""

 

Hamisítatlan luxussal fogadja a turistákat a sivataggal határolt Dubai.

 

Igazi kánikula vár minket, ha úgy döntünk, hogy a nyaralásunkat Dubaiban töltjük, hiszen a hőmérő higanyszála még télen és kora tavasszal is 28-35 fokra kúszik, nyáron pedig ennél is melegebb van a száraz trópusi éghajlatnak köszönhetően.

A tomboló hőség miatt azonban ne zárkózzunk be a klímás, minden igényt kielégítő szállodánk falai közé, hiszen hiba lenne, ha nem fedeznénk fel Dubai szépségeit, amit kezdhetünk a helyi piacokkal. A souq nem olyan, mint például az isztambuli bazár, hiszen a helyi piacok szegmentálódnak, így például akad fűszerpiac, ékszerpiac, vagy ruhapiac.

 

Dubai-Egyesult Arab Emiratusok-1.jpg

A fényűző Dubai

 

Ha Dubaiba utazunk, de csak néhány napunk van a nyaralásra, akkor fizessünk be egy városnéző túrára, aminek keretén belül megismerhetjük a város fejlődését, történelmét, hagyományait, és megtekinthetjük az olyan látványosságokat, mint például az Al-Fahidi-erőd.

Az Emirátusok legrégibb épületében korábban az uralkodók éltek, ám napjainkban már a Dubai Múzeum található meg benne. Innen csak néhány méterre található a nemrég épített Nagy Mecset.

Dubai World Trade Center 39. emeletére akkor éri meg felmennünk, ha szeretnénk gyönyörködni a városra nyíló csodás kilátásban. Ugyancsak a luxusépületek közé sorolhatjuk a vitorla alakú Burj Al Arab luxusszállodát. A 321 méter magas épület egy mesterséges szigeten magasodik. Dubaiba utazva a világ nyolcadik csodájára, a Perzsa-öbölbe nyúló pálma szigetre is érdemes vetnünk egy pillantást.

A városlátogatás alkalmával ne hagyjuk ki a Sheikh Zayed Road-ot, a város főútját! A nyolcsávos úton számtalan luxusautót láthatunk, és ugyancsak erre járva tekinthetjük meg Dubai legjelentősebb épületeit, főleg felhőkarcolókat, és a modern építészet remekeit.

 

Tájékoztató jellegű információ a beutazáshoz (változhat, legfrissebb információkért kattintson ide: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?egyesult-arab-emirsegek vagy vegye fel a kapcsolatot a Konzuli Szolgálattal) :

Belépés csak magánút levéllel lehetséges mely a beutazás napjától számított még hat hónapig még érvényesnek kell lennie. Fontos, hogy az útlevél kifogástalan állapotban legyen, mert nem egyszer előfordult, hogy azért tagadták meg a belépést, mert az útlevél sérült, szakadt volt. A nagykövetség tapasztalata szerint elveszettnek vagy eltulajdonítottnak vélt, majd újra megtalált útlevelekkel az utazás komoly problémákhoz vezethet még akkor is, ha az útlevél előkerülését az érintett személy a hatóságoknál bejelentette.
Aki korábban járt már az Egyesült Arab Emírségekben, és úgy hagyta el az országot, hogy volt valamilyen tartozása (közüzemi számla, mobiltelefon számla, bankhitel, stb.), az az újbóli belépéskor számíthat arra, hogy a reptéren azonnal letartóztatják, és addig nem engedik el, amíg nem rendezi korábbi tartozását. A tartozásnak nincs elévülési ideje, akár több évre visszamenőleg is érvényesíthetik. 

Aki korábban életvitelszerűen, tartózkodási engedéllyel (residence permit) hosszabb ideig élt az Egyesült Arab Emírségekben, és úgy hagyta el az országot, hogy nem érvénytelenítette tartózkodási engedélyét, az későbbi visszatérése alkalmával számíthat arra, hogy a reptéren azonnal bevonják útlevelét, és addig nem hagyhatja el az országot, amíg nem rendezi korábbi itt tartózkodásának ügyét.

A magyar állampolgárok a beutazás napjától legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel (magán, diplomata, szolgálati) előzetesen beszerzett vízum nélkül léphetnek be az Egyesült Arab Emírségekbe, és tartózkodhatnak az országban 6 hónapon belül 90 napig. Az időtartam lejártát követően nincs lehetőség a hosszabbításra. A repülőtéri tranzitálás vízummentes.

Figyelem! Az utóbbi időben a vízummentességi megállapodás ellenére több magyar állampolgár sem tudott belépni az országba vagy kilépésnél büntetést kellett fizetnie. Ez általában abból adódik, hogy a belépésnél és kilépésnél használt pecsétet csak az útlevélbe teszik be, de a számítógépes rendszerben nem vagy nem megfelelően rögzítik a dátumokat, ami túltartózkodást eredményezhet. Kérjük, ezért fokozottan figyeljenek oda, hogy valós ki és belépési dátum lett bepecsételve az útlevélbe, mert ebben az esetben a nagykövetségnek semmilyen eszköze sincsen a segítségnyújtásra. A beszállókártyát legalább 180 napig őrizzék meg.

 

Kérdése van? Felhívjuk és segítünk!