""

A piramisok hazája – Egyiptom

 

Az ország alapterülete: 1.001.450 km2

Lakossága: kb. 97,55 millió fő

Főváros: Kairó

Hivatalos nyelv: arab, de az üdülőhelyeken, szállodákban általában angolul és oroszul is beszélnek.

Időeltolódás: a közép-európai időszámításhoz, illetve Magyarországhoz viszonyítva az év nagy részében +1 óra, azonban egyes időszakokban (pl. Ramadan idején) nincs eltérés a hazai időszámításhoz képest.

Repülési idő: Budapestről kb. 4 óra

Hivatalos fizetőeszköz: egyiptomi font (EGP). 

Éghajlat: a Nílus deltáján kívül egészen Abu Simbelig sivatagi éghajlat jellemző, meleg, száraz levegővel.

Oltások: Nincs előírt kötelező védőoltás.

Beutazáshoz szükséges dokumentumok: magyar állampolgárok Egyiptomba csak érvényes útlevéllel és vízummal léphetnek be. Az útlevélnek a hazaérkezéstől számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A gyermekek számára külön útlevél szükséges. Az egyiptomi állam az útlevél érvényességét szigorúan ellenőrzi! A beutazó turista vízum 25 USD/fő (a katalóguskészítés időpontjában, 2019. október), mely ár a gyermekekre és csecsemőkre is vonatkozik. A beutazási feltételekről kérjük, tájékozódjon a Konzuli Szolgálat weboldalán: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?egyiptom

 

Az ősi birodalom számos szépséggel vár, de nem árt odafigyelnünk néhány apróságra!

Hajdanán fáraók éltek Egyiptomban, ahol olyan piramisok magasodnak, melyeknek építése napjainkban is vita tárgya, mert elméletileg az ókorban nem létezett olyan technológia, amivel ilyen látványos épületeket lehetett felhúzni.

Egyiptom egyrészről ezért vonzza a turistákat, akik a gízai piramisok mellett, a Királyok Völgyére, a Nílusra, a Vörös-tengerre, a SzfinxreLuxorra, a középkori Kairóra, az ókori Abu Simbel templomokra, az ókori vallás középpontjának számító karnaki templomkomplexumra, és a Siwa oázisra is kíváncsiak.

 

egypt-938849_1920.jpg

Egyiptom csodálatos tengerparttal büszkélkedhet

 

Az ország egyik legismertebb üdülőkörzete Hurghada, de emellett Sharm el Sheikh és Marsa Alam is rendkívül népszerű a magyar utasok között. Ezekről az üdülőhelyekről néhány óra buszozás szükséges, míg elérjük a piramisokat, a látvány azonban megéri az utazást. További üdülőhelyek: Soma Bay, Makadi BayEl Gouna és Safaga, ahol a csodálatos tengerparton pihenhetünk egész nap. A búvárkodás szerelmesei kedvelt úticélja Dahab.

Ha Egyiptomba repülünk, akkor nem árt tisztában lennünk vele, hogy nyáron jellemzően olyan hőség van, hogy mindenképpen csomagoljunk el egy kalapot, vagy kendőt, hogy ne kapjunk napszúrást, és víz nélkül ne induljunk el sehova!

A napszúrás, kiszáradás mellett a gyomorrontás is sok turista nyaralását meg tudja nehezíteni, amit főleg a mosatlan gyümölcsök fogyasztása okoz. Amennyiben mi is így járunk, akkor egy helyi patikában vegyünk gyógyszert, mert ott olyan készítményt kapunk, amit kifejezetten a helyi fertőzésekre hoztak létre!

Ha elindulunk felfedezni Egyiptomot, akkor gondoskodjunk strapabíró cipőről, mert előfordulhat, hogy sokat kell gyalogolnunk! A piramisoknál legyünk résen, mert összetalálkozhatunk olyan emberekkel, akik azt állítják, hogy csak lovon, autóval, tevével lehet megközelíteni a nevezetességet, gyalog nem, ám ez átverés!

  A taxi fogás esetén a legjobb az, ha megkérjük a szállodát, hogy hívjanak nekünk egyet. Amennyiben elégedettek voltunk a sofőrrel, akkor kérjük el a telefonszámát, és a nyaralásunk ideje alatt hívjuk őt!

Ha az utcán intünk le egy taxit, akkor figyeljünk oda, hogy elindult-e a taxióra, ha nem, akkor indulás előtt beszéljük meg, hogy mennyibe kerül az út! S, ha már utca, akkor tartsuk tiszteletben a helyi kultúra szabályait, tehát tartózkodjunk a nyílvános csóktól, ölelkezéstől, a nők pedig ne vegyenek fel túl rövid, kivágott ruhát!

Ahogy Tunéziában és Törökországban, úgy Egyiptomban is kihagyhatatlan a bazár, ahol olcsóbban kaphatjuk meg a termékeket, mint a fixáras boltokban. A bazárokban kötelező alkudni, hiszen ez is a show része.

Egyiptomban az éjszakai élet sem unalmas, hiszen bárok, kávézók, Ezeregyéjszaka Show, hastánc, és az Alexandriai operaház várja azokat, akik nem fáradtak el az egész napos városnézésben.

Kérdése van? Felhívjuk és segítünk!