""

Észak-Ciprus, ahol tökéletesen kipihenhetjük magunkat

 

Hangulatos kis településeken (pl. Kyrenia, Famagusta), vendégszerető emberek között, történelmi látványosságok mellett, és homokos tengerparton tölthetjük a nyaralásunkat.

Az Észak-Ciprusi Török Köztársaság remek kompromisszum, ha vágyunk a török kultúrára, de nincs kedvünk Törökország legnépszerűbb üdülő területeire repülni, mert ennél sokkal békésebb vakációra vágyunk.

A Ciprus szigetének északi harmadán elterülő ország teljes lakossága török, ám őket két főbb etnikumra választhatjuk szét. Az egyik a ciprióták, a másik az anatóliai törökök. Észak-Ciprus fővárosa ugyanúgy Nicosia, ahogy Dél-Ciprusé is.

Habár a két oldal közül, Dél-Ciprus a fejlettebb, mégis Észak-Ciprust kell választanunk, ha egy igazán harmonikus nyaralásra vágyunk. A helyiek kedvesek a turistákkal, akik hangulatos falvakat látogathatnak meg, és homokos tengerparton élvezhetik a kellemes nyári napokat, amit néha megszakíthatnak egy kis úszással a Földközi-tengerben.

Természetesen az sem fog csalódni Észak-Ciprus-ban, aki történelmi látványosságra vágyakozik, hiszen ősi várak várják, hogy elmesélhessék, hogy milyen történelmi eseményekhez szolgáltattak színteret.

Cipruson békésen megosztoznak a törökök és a görögök, így a fővároson is. Nicosia nevét kétféleképpen ejtik. Görögül Nicosia, míg törökül Lefkosia. A fővárosban, az óvárosban, utcácskákban nyugodtan sétálgathatunk, és megnézhetjük Famagusta-kaput, ami az egykori városfal legfontosabb kapuja, de az óvárosi templom is kihagyhatatlan látványosság, mert igazi építészeti remekmű a csodás freskóival, ikonjaival.

cyprus-1165021_1920.jpg

Észak-Cipruson szebbnél szebb szállodákban pihenhetnek

Az Észak-Cipruson töltött nyaralás alatt érdemes időt szánni az Otelló-toronyra, a Lala Musztafa mecsetre. Ha Kyrenia területére utazunk, akkor a Bellapais apátságot, a várat, és a kikötőt fedezhetjük fel. Ugyancsak ne feledkezzünk el az olyan látványosságokról, mint az Ayios Trias Bazilika, vagy a Kantara-kastély!

Amennyiben inkább passzívabban töltjük a nyaralást, akkor Bafra 1,5 kilométeres, homokos tengerpartja, tiszta tengervize vár ránk. Ha megéhezünk, akkor több halétterem közül választhatunk, amennyiben a szálloda all inclusive szolgáltatása mellett kipróbálnánk valami helyi finomságot is.

Észak-Cipruson buszjáratokkal oldják meg a tömegközlekedést, ám ezek nem állnak meg a főbb nevezetességek előtt, ezért érdemes autóbérlésen gondolkodni, ha van jogosítványunk, de ebben az esetben, ne felejtsük el, hogy baloldali közlekedés van, és számítsunk arra, hogy a KRESZ szabályait lazán kezelik a helyiek!

Jó tanács, hogy amennyiben Észak-Ciprusra utazunk, akkor ne csak a kártya formátumú személyigazolványunkat vigyük magunkkal, hanem az útlevelet is, mert azt kérhetik a tűzszüneti vonalon, ahol ENSZ békefenntartói felügyelik a szigetállamot kettéválasztó határt. Itt ne fényképezzük le a katonai épületeket!

Ha a larnakai vagy a pafoszi reptérre száll le a repülőgépünk, akkor ne felejtsük el, hogy csak 500 euró, vagy annak megfelelő összegű más valutát vihetünk magunkkal Észak-Ciprusra, ahol mindenhol lehet bankkártyával fizetni.

Kérdése van? Felhívjuk és segítünk!