""

Az ókor nyomában – Görögország

 

Az ország alapterülete: 132.000 km2

Lakossága: kb. 11 millió fő

Fővárosa: Athén

Hivatalos nyelv: görög, de a turista övezetekben angolul és németül is beszélnek.

Időeltolódás: a közép-európai időszámításhoz, illetve Magyarországhoz viszonyítva +1 óra.

Repülési idő: Budapestről kb. 2-2,5 óra a választott szigettől függően.

Hivatalos fizetőeszköz: Euró (EUR)

Éghajlat: Görögország éghajlata mediterrán, a nyár forró, a tél enyhe.

Oltások: nem szükséges védőoltás.

Beutazáshoz szükséges dokumentumok: Görögország 1985 óta schengeni ország, így a magyar állampolgárok az érvényes útlevél mellett akár az új, kártyás típusú személyi igazolvánnyal is utazhatnak Görögországba. A beutazás feltételeiről kérjük tájékozódjon a Konzuli Szolgálat weboldalán: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?gorogorszag

 

Történelmi látványosságok, finom ételek, idilli strandok, gyönyörű hegyvonulatok teszik az egyik legnépszerűbb célponttá az országot.

Görögország a világ egyik olyan területe, ahova a legtöbben szeretnénk legalább egyszer eljutni, hiszen eleve a mitológiák vonzóvá teszik az ember szemében az országot, amihez több, mint hatvan lakott sziget tartózik.

Zeusz, Héra és a többi isten földje, nemcsak történelmi látnivalókkal csábít magához, hanem a csodálatos strandjaival is, ahol nyugodtan élvezhetjük a napfényt, kellemes időjárást, miközben falatozzuk a gyrost, ami sokkal jobban esik a tengernél, mint például a budapesti forgatagban.

A görög kávét egyenesen ajánlott kipróbálni, mert a tudósok megállapították, hogy naponta három görög kávé, és több, mint száz évig élhetünk, mint ahogy Moraitis Ikaria lakói, az Égei-tengeren.

Ha szeretünk túrázni, akkor várnak minket a gyönyörű hegygerincek. Amennyiben pezsgő éjszakai életre vágyunk, akkor ebben sem kell hiányt szenvednünk, mert különböző szórakozóhelyek állnak a rendelkezésünkre.

 

village-3317294_1920.jpg

Görögországban szebbnél szebb helyeket fedezhetünk fel!

 

A görög szigetvilág számos csodálatás partot, látnivalót kínál.

Korfu, az ún. „Zöld sziget“ a Jón tenger legészakibb szigete. Paleokastritsa a sziget egyik legszebb panorámáját kínálja, Siadari településen pedig mindeképp keressük fel a Canal d’Amour strandot. A legenda szerint, ha egy pár átúszik a barlangon, akkor egész életükben együtt lesznek.

Kefalónia még nem annyira felfedezett, így ha nyugodt, pihentető nyaralásra vágynak, még sem szeretnének sokat utazni, akkor ideális választás. Ha ezen a szigeten nyaralnak, akkor feltétlenül keressék fel a világ egyik legszebb strandjaként számontartott Myrtos Beach-et.

Zakynthos szigete is több látnivalót rejt. A sziget északi részén található Kék-barlangok, valamint a híres Navaggio-öböl és a hajóroncs évről évre rengeteg turistát vonz.

A délebbre fekvő Rodosz és Kréta szigetére akár szeptember elején is utazhatunk, mivel az időjárás még ilyenkor is kellemesen meleg. Akinek az ideje engedi, akár két hetet is eltölthet Krétán, biztosan nem fog unatkozni.

Ha úgy képzeljük el a nyaralásunkat, hogy nemcsak passzívan töltjük az üdülést, akkor néhány nevezetességet vétek lenne kihagyni.

Az utat kezdhetjük a Delphi jósdával, vagy színházzal, aminek az ókorban volt nagy jelentősége, ugyanis a legfontosabb vallási központ szerepét töltötte be, mint Apollón isten jósdája és szentélye. Az ókori színházat egy dombra építették fel azzal a céllal, hogy az ötezer néző gyönyörködhessen a látképben. Ebben mi sem fogunk csalódni, ha erre járunk.

Képzeletbeli utunk második állomása az ősi spárta környékén található Mystras, ahol romok mesélnek arról, hogy a 14. századtól kezdve egészen 1832-ig lakott terület volt Peloponészosz fővárosa.

Természetesen nem feledkezhetünk el Görögország északi részén fekvő félszigetről, és az Athosz-hegyről sem! A Halkidiki-félszigeten 20 ortodox kolostor található. Még mielőtt azonban elindulunk az Athosz-hegyre, fontos tudnunk, hogy csak férfiak mehetnek a szigorú megfigyelés alatt tartott területre.

Görögország középső táján látogathatjuk meg a Meteorákat. A Metéora összesen hat kolostorból áll, melyek közül az első a 14. században épült. Érdemes felkapaszkodni a hegy tetejére, mert csodás kilátás vár ránk.

Ha Athén felfedezését is felvesszük a programjaink közé, akkor ne felejtsük el megtekinteni a Parthenónt, ami az Akropolisz tetején áll. Az időszámításunk előtt 432-re felépült templom, a történelem során működött erődként, lőporraktárként, de mecsetként is. Ha Athén közelében járnak, akkor érdemes ellátogatni Evia szigetére is.

Ahhoz, hogy felfedezzük Görögország összes szépségét, érdemes felvennünk a bankancslistánkra az olyan szigeteket is, mint KosMykonosCiprus, Santorini!

 

Kérdése van? Felhívjuk és segítünk!