Egyiptom

A világ egyik legősibb civilizációja

 

 

Egyedülálló, impozáns építmények, lenyűgöző műalkotások, páratlan történelem, természet, káprázatos kultúra és ősi vallások hazája.

Az egész világ által csodált, összehasonlíthatatlan kulturális és történelmi értékek mellett, ez az ország szemet gyönyörködtető tájakat és a pihenés számos formáját kínálja:

múzeumok és ókori szentélyek, az iszlám és a kopt keresztény kultúra emlékei, színes arab bazárok és vörös-tengeri búvárkodás várja az idelátogatókat.

 

 

Szubtrópusi

 

+1 óra

 időeltolódás
(az év egy részében)

 

1.001.450 km2

 alapterület

 

Főváros:

Kairó

 

Valuta:

egyiptomi font (LE) 

 

Lakosság:

~ 109,55 fő

 

 

 

 

 

 

Ókori emlékek
 

 

Egyiptomban a leghíresebbek az ókori birodalom monumentális épületei - a teljesség igénye nélkül -, ilyenek például a gízai piramisok, a nagy szfinx és a karnaki templom, a romvárosok, mint Memphisz, Théba és AhetAton, illetve a temetők, például a Királyok völgye és a Királynék völgye, valamint az ezekhez kapcsolódó Dejr el-Bahari.

Mindezek mellett említésre méltók az ország középkori emlékei is, úgy mint az Ibn Túlún mecset vagy az Azhar-komplexum. 

 

 

Egészségügyi előírások

Egyiptomban a helyi víz nem alkalmas fogyasztásra. Fogmosáshoz is az ásványvizet javasoljuk. Nincs előírt kötelező védőoltás. Esetleges javasolt oltásokkal kapcsolatban tájékozódjanak a Nemzetközi Oltóközpont weboldalán (www.oltokozpont.hu)

 

 

Borravaló

Az arab kultúrákban általános szokás, hogy a helyiek minden apró figyelmességért borravalót várnak. A baksis összege kb. 10-15%. A figyelmességet honorálhatjuk a recepciósnak, a hordárnak, a takarítóknak, a pincérnek, az idegenvezetőknek, a sofőröknek, a csónakosnak, a tevésnek, a lovas-kocsisnak, a templomőröknek is.
 

Öltözködés

Nincs ruházatbeli megkötés, de kérjük, vegyék figyelembe az ország szokásait és tradícióit. Az arab országok nagy részében a muzulmán vallású hölgyek öltözködési stílusa eltér az otthon megszokott viselettől. Legtöbben hosszú ruhát hordanak, a hajukat pedig eltakarják. Javasoljuk, hogy a városban és a kirándulásokon a hölgyek kerüljék a túlságosan kivágott és túl rövid ruhák viselését. 

 

Beutazáshoz szükséges dokumentumok

Egyiptomba csak érvényes útlevéllel és vízummal lehet belépni. Az útlevélnek a hazautazás napjától számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az egyiptomi állam az útlevél érvényességét szigorúan ellenőrzi. A gyermekek számára külön útlevél szükséges. A beutazó turista vízum 25 $/fő, (2023. szeptemberében érvényes ár) mely ár a gyermekekre és csecsemőkre is vonatkozik. A vízum beszerezhető Budapesten, az Egyiptomi Nagykövetségen is. Szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy drónok bevitele és használata belbiztonsági okokból Egyiptomban szigorúan tilos!

 

Nem árusítható ételek és italok

Az iszlám vallás egyik fontos megkötése, hogy a sertés húsát tilos fogyasztani, ezért ne lepődjenek meg, ha a szállodában vagy az utcán nem jutnak sertésből készült ételekhez. A muzulmán országokban alkoholos italokat nem fogyasztanak. Szeszes italokat élelmiszerüzletekben nem árusítanak, csak Duty Free boltokban. A helyi kávézók nem szolgálnak fel alkohol tartalmú italokat. Alkoholt csak a szórakozóhelyeken és a hotelek bárjaiban lehet fogyasztani. 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          

 

 

A Vörös-tenger partján fekvő város, mely alig 30 évvel ezelőtt még csak egy kis halászfalu volt, mára saját repülőtérrel rendelkező várossá nőtte ki magát, és jelenleg Egyiptom egyik legnépszerűbb tengerparti üdülővárosa. Hurghada, vagy ahogy arabul hívják Ghardaka, három részre osztható: Dahar az óvárosi rész, ahol két érdekes látnivaló van: a bazár és Hurghada jelenlegi legnagyobb mecsete. Szakkala az újváros rész, mely Hurghada turisztikai központja, ahol rengeteg szálloda, étterem, kávézó, szórakozóhely, üzlet és bazár, valamint egy modern jachtkikötő, a New Marina található. Village Road újonnan a városhoz csatolt kb. 3 km hosszú sétálóutca és annak központi részétől északra kb fél km-re pedig Duty Free (Vámmentes) bolt található. A Kairótól kb. 450 kilométerre, délre fekvő város a Vörös-tenger és Egyiptom egyik legnépszerűbb üdülőhelye. A csodálatos korallzátonyoknak köszönhetően a helységet a világ egyik legismertebb búvárparadicsomaként tartják nyilván. Az aktív pihenést szolgáló ajánlatok széles skálája, úgymint szörf, vízisí vagy búvárkodás mellett számos étterem, bár, üzlet is megtalálható. A nyüzsgő bazárokban valóban minden megtalálható, a bazaltszobrocskától kezdve, a kézzel festett papiruszokon keresztül egészen az ékszerész-remekművekig és a keleti fűszerekig. A kikapcsolódni vágyókat a szikrázó strandokon kívül wellness központok és szépségszalonok sokasága, az éjszakai élet szerelmeseit pedig diszkók és bárok nyüzsgése várja. 

 

 

 

 

 

          

 

 

Egyedülálló üdülőhely, mely Hurghada városától kb. 25 kilométerre, északra fekszik. Tökéletes hely a pihenésre, vízi sportok űzésére. Velencéhez hasonlóan egy öblökkel tarkított lagúnán fekszik, így az egész üdülőhelyet tengervízzel teli csatornák szelik át. El Gounában két üzletközpont található szabadtéri mozival, ahol többek között, bárok, éjszakai klubok, egy akvárium és múzeum is várja a látogatókat. Találunk itt kaszinót, 18 lyukú golfpályát és búvárközpontokat a víz alatti világ szerelmeseinek. Lehet vízisízni, szörfözni, teniszezni, squasolni, sőt, lovagolni is. A városka szép épületeinek látványa és a festői fekvés segít elfeledni a mindennapi gondokat és kizökkenni a hétköznapok egyhangúságából.

 

 

 

 

 

        

 

 

A gyönyörű, széles Makadi-öböl Hurghada városától déli irányban kb. 35-40 kilométerre terül el. Napsütötte strandjain nagyszerű időtöltés vár mindenkit. A kristálytiszta tenger, a csodálatos korallzátonyok és a vízi sportok széles skálája aktív pihenésre buzdítanak. Többségben magasabb kategóriájú szállodák vannak ebben a térségben. A tengerpart korallos, fürdőcipő viselése ajánlott. Az utóbbi években egy kisebb turista központ épült ki, ahol kávézók, éttermek várják vendégeiket. Makadi-Bay központjának a neve Madinat. Makadiból menetrend szerinti autóbuszjárat közlekedik Hurghadába. A kis település piciny központjának üzletei és éttermei garantáltan elvarázsolják az idelátogatókat és az esti kikapcsolódást keresőket. 

 

 

 

 

          

 

 

Hurghada városától kb. 45 kilométerre, déli irányba gyönyörű öböl számos magas kategóriájú szállodával, valamint lassan mélyülő, homokos strandszakaszokkal dicsekedhet. Itt található Egyiptom egyik legszebb 18 lyukú golfpályája is. Soma Bay ideális választás azok számára, akik igényes szállodákban kívánják eltölteni szabadságukat, de a búvárkodás és a sznorkelezés szerelmesei is megtalálják itt számításukat, hiszen a Vörös-tenger legszebb búvárhelyei közül néhány az öböl közelében található. A történelmi műemlékek iránt érdeklődők számára ugyancsak ideális kiindulópont, hiszen Luxor és látnivalói mindössze kb. 240 km-re találhatók. 

 

 

 

 

 

          

 

 

A Sahl Hasheesh öböl Hurghada legújabb üdülőövezete, mely kb. 20 km-re, délre található Hurghada városától. Az üdülőfalu egy pici városközponttal rendelkezik, ahol üzletek és egy kisebb bazár várja az idelátogatókat. Az elegáns, magas kategóriájú szállodák többsége gyönyörű homokos tengerparttal rendelkezik, ám a felszíni búvárkodás szerelmesit sem éri csalódás, hiszen a korallfoltok élővilága lenyűgöző látvánnyal csalogatja őket. Sahl Hasheesh-t a magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtó szállodát kereső utasainknak ajánljuk, valamint azoknak, akik egy igazi csendes nyaralásra vágynak, a „világtól elzártan”, egy nyugodt, exclusive környezetben. 

 

 

 

 

          

 

 

Hurghada városától déli irányba, kb. 55-60 kilométerre található ez a kis kikötővárosból lett üdülőfalu. Elsődleges vonzerejét a hosszú homokos tengerpartok mellett a lélegzetelállító korallzátonyok és víz alatti élővilág alkotják. Safaga ideális választás a különböző vízi sportok és a búvárkodás szerelmeseinek, hiszen itt a szörfösök, a kiteszörfösök és a búvárok is hódolhatnak szenvedélyüknek. A parttól nem messze 1991. december 15-én elsüllyedt hajóroncs, a Salem Express található. Mindezek mellett számos egyéb vízi sporttal is várják az idelátogatókat. Fekete homokos dűnékkel tarkított tengerpartjainak, érintetlen környezetének és gyógyvizű forrásainak köszönhetően pedig kiemelkedő terápiás központ, ahol elsősorban az ízületi gyulladásban szenvedők és a pikkelysömörösök gyógyulhatnak. A csendes városka igazi kikapcsolódást nyújt, szolidabb éjszakai élettel.

 

 

 

 

 

• A személyes méltóság, a tisztesség és a jó hírnév a legfontosabb dolgok közé tartozik.

• Az embereket általában a keresztnevükkel szokták megszólítani, amelyet gyakran valamilyen cím vagy titulus előz meg. Egyedül név szerint megszólítani valakit udvariatlan dolog.

• Az illemtan egyik fontos szabálya a vendégekkel való szívélyes és vendégszerető bánásmód.

• Az egyének szűkebb csoportjuknak vagy családjuknak vannak alárendelve. A család adja meg társadalmi azonosságtudatukat.

• A hagyománytisztelő arabok mindkét lábukat a földön tartják; ültükben nem keresztezik a lábukat. Valakinek a lábára mutogatni agresszivitást jelent.

• A lábbeliket általában az ajtó előtt leveszik.

• Az egyiptomiak erősen fatalisták, s úgy gondolják, hogy sorsuk Allah kezében van. Ezért elfogadják a dolgokat úgy, ahogy vannak, többnyire nem próbálnak rajtuk változtatni.

• A muszlimok nem esznek disznóhúst és nem fogyasztanak alkoholt.

• Az egyiptomiak kifejezésmódja nyomatékos és hangos. Üzleti tárgyalás közben sem ritka a kiabálás, a hangos beszéd.

• Ha egy egyiptomi megfogja valakinek a kezét, az a barátság jele. Az arab férfiak gyakran kézen fogva sétálnak.

• Az arabok kedvelik a kávé mellett folytatott hosszas beszélgetéseket. Kedvelik a túlzásokat, a költői szófordulatokat és az érzelemkitörést.

• Az egyneműek közelebb állnak egymáshoz beszélgetés közben, mint a nyugatiak és gyakran meg is érintik egymást. Az ellenkező neműek viszont távolabb állnak egymástól, mint a nyugatiak.  

 

 

 

 

 

• Egy férfi és nő (akár házasok, akár nem) nem érinthetik meg egymást mások előtt.

• Ne érdeklődjünk partnerünk feleségének vagy lányának egészsége felől. Ezzel szemben jó beszélgetési témák lehetnek a kosárlabda, az egyiptomi táblajáték, az ókori történelem és mai egyiptomi tudományos eredmények. Ne említsük Izraelt és a Közel-Kelet problematikáját.

• Bár az egyiptomiak gúnyolódhatnak magukon, a nem egyiptomitól nem tűrik el az effajta humorizálást.

• Ha egyiptomi családnál étkezünk virágot vagy édességet vigyünk magunkkal, soha ne alkoholt. Egy kis maradékot hagyjunk a tányérunkon, jelezve ezzel, hogy eleget ettünk. A tiszta, üresen hagyott tányér azt jelzi, hogy éhesek maradtunk. Sértésnek vehetik továbbá, ha megsózzuk az ételt.

• A bal kéz a személyes higiénia műveleteinek elvégzéséhez van fenntartva, ezért tisztátalan. Ne használjuk a bal kezünket étkezéshez vagy gesztikulálásra.