Sharm El Sheikh

A Vörös tenger gyöngyszeme

 

 

A Sínai-félsziget déli részén fekvő Sharm El Sheikh a Vörös tenger egyik legszebb üdülőhelye. Itt található a világ második legnagyobb korallzátonya, így Sharm El Sheikh és Dahab térségének rendkívül változatos víz alatti élővilága az idelátogatónak felejthetetlen élményeket nyújtanak. 

 

 

 

Szubtrópusi

 

+1 óra

 időeltolódás
(csak a nyári időszámításkor) 

 

Valuta:

egyiptomi font (LE) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Búvárparadicsom
 

 

Fenséges hegyeivel, csodálatos tengerpartjaival, azúrkék, tiszta vízével vonzó úti cél a tenger szerelmeseinek. Korallzátonyai vonzzák a búvárokat és kutatókat egyaránt. Természeti rezervátumai gránit hegyekből, völgyekből, homokdűnékből állnak, mely otthont teremt rengeteg fajta állatnak, madaraknak, hüllőknek. A sivatag, a Sínai-hegyek vonulatai teveháton vagy jeeppel szervezett szafarikkal fedezhetők fel. Különleges élményt jelent a gyalogtúra a Mózes-hegyre, vagy az ősi Szent Katalin kolostor megtekintése. Sharm El Sheikh nyüzsgő központja, a Naama-öböl számtalan éttermével, bárjával, arab kávézóival, üzleteivel a mozgalmasságot kedvelőknek nyújt kikapcsolódást.

 

 

Egészségügyi előírások

Egyiptomban a helyi víz nem alkalmas fogyasztásra, elsősorban a eltérő víztisztítási eljárások miatt. Fogmosáshoz is az ásványvizet javasoljuk. Nincs előírt kötelező védőoltás. Esetleges javasolt oltásokkal kapcsolatban tájékozódjanak a Nemzetközi Oltóközpont weboldalán (www.oltokozpont.hu)

 

 

 

Borravaló

Az arab kultúrákban általános szokás, hogy a helyiek minden apró figyelmességért borravalót várnak. A baksis összege kb. 10-15%. A figyelmességet honorálhatjuk a recepciósnak, a hordárnak, a szobaasszonyoknak, a pincérnek, az idegenvezetőknek, a sofőröknek, a csónakosnak, a tevésnek, a lovas-kocsisnak és a templomőröknek is.
 
 

Öltözködés

Nincs ruházatbeli megkötés, de kérjük, vegyék figyelembe az ország szokásait és tradícióit. Az arab országok nagy részében a muzulmán vallású hölgyek öltözködési stílusa eltér az otthon megszokott viselettől. Legtöbben hosszú ruhát hordanak, a hajukat pedig eltakarják. Javasoljuk, hogy a városban és a kirándulásokon a hölgyek kerüljék a túlságosan kivágott és túl rövid ruhák viselését. 

 

Beutazáshoz szükséges dokumentumok

Egyiptomba csak érvényes útlevéllel és vízummal lehet belépni. Az útlevélnek a hazautazás napjától számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az egyiptomi állam az útlevél érvényességét szigorúan ellenőrzi. A gyermekek számára külön útlevél szükséges. A beutazó turista vízum 25 $/fő, (2023. szeptemberében érvényes ár) mely ár a gyermekekre és csecsemőkre is vonatkozik. A vízum beszerezhető Budapesten, az Egyiptomi Nagykövetségen is. 
Szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy drónok bevitele és használata belbiztonsági okokból Egyiptomban szigorúan tilos!

 

 

Nem árusítható ételek és italok

Az iszlám vallás egyik fontos megkötése, hogy a sertés húsát tilos fogyasztani, ezért ne lepődjenek meg, ha a szállodában vagy az utcán nem jutnak sertésből készült ételekhez. A muzulmán országokban alkoholos italokat nem fogyasztanak. Szeszes italokat élelmiszerüzletekben nem árusítanak, csak Duty Free boltokban. A helyi kávézók nem szolgálnak fel alkohol tartalmú italokat. Alkoholt csak a szórakozóhelyeken és a hotelek bárjaiban lehet fogyasztani. 
 
 
 
 

Luxor & Kairó

 

Sharm El Sheikh esetében létezik az ún. Sinai vízum, mely ingyenes. Ezzel a vízummal azonban a turisták nem hagyhatják el a Sínai-félsziget területét. Amennyiben a nyaralás során szeretnének Kairóba, vagy Luxorba látogatni, érdemes belépéskor megvásárolni a hagyományos egyiptomi vízumot. Azokhoz a kirándulásokhoz, melyek a Sinai-félszigetet nem hagyják el, elégséges az ingyenes vízum.

Ha nyaralásuk során, a belépéskor választott ingyenes vízum ellenére szeretnék, vagy el kell hagyniuk a félszigetet, a vízum költsége kb. 30 USD/fő összegbe és a szálloda – repülőtér – szálloda útvonalon szükséges transzfer költségébe fog kerülni, hiszen a repülőtéren utólag kell megváltani a vízumot, melyben a helyszíni képviseletünk tud majd segíteni Önöknek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• A személyes méltóság, a tisztesség és a jó hírnév a legfontosabb dolgok közé tartozik.

• Az embereket általában a keresztnevükkel szokták megszólítani, amelyet gyakran valamilyen cím vagy titulus előz meg. Egyedül név szerint megszólítani valakit udvariatlan dolog.

• Az illemtan egyik fontos szabálya a vendégekkel való szívélyes és vendégszerető bánásmód.

• Az egyének szűkebb csoportjuknak vagy családjuknak vannak alárendelve. A család adja meg társadalmi azonosságtudatukat.

• A hagyománytisztelő arabok mindkét lábukat a földön tartják; ültükben nem keresztezik a lábukat. Valakinek a lábára mutogatni agresszivitást jelent.

• A lábbeliket általában az ajtó előtt leveszik.

• Az egyiptomiak erősen fatalisták, s úgy gondolják, hogy sorsuk Allah kezében van. Ezért elfogadják a dolgokat úgy, ahogy vannak, többnyire nem próbálnak rajtuk változtatni.

• A muszlimok nem esznek disznóhúst és nem fogyasztanak alkoholt.

• Az egyiptomiak kifejezésmódja nyomatékos és hangos. Üzleti tárgyalás közben sem ritka a kiabálás, a hangos beszéd.

• Ha egy egyiptomi megfogja valakinek a kezét, az a barátság jele. Az arab férfiak gyakran kézen fogva sétálnak.

• Az arabok kedvelik a kávé mellett folytatott hosszas beszélgetéseket. Kedvelik a túlzásokat, a költői szófordulatokat és az érzelemkitörést.

• Az egyneműek közelebb állnak egymáshoz beszélgetés közben, mint a nyugatiak és gyakran meg is érintik egymást. Az ellenkező neműek viszont távolabb állnak egymástól, mint a nyugatiak.  

 

 

 

 

 

• Egy férfi és nő (akár házasok, akár nem) nem érinthetik meg egymást mások előtt.

• Ne érdeklődjünk partnerünk feleségének vagy lányának egészsége felől. Ezzel szemben jó beszélgetési témák lehetnek a kosárlabda, az egyiptomi táblajáték, az ókori történelem és mai egyiptomi tudományos eredmények. Ne említsük Izraelt és a Közel-Kelet problematikáját.

• Bár az egyiptomiak gúnyolódhatnak magukon, a nem egyiptomitól nem tűrik el az effajta humorizálást.

• Ha egyiptomi családnál étkezünk virágot vagy édességet vigyünk magunkkal, soha ne alkoholt. Egy kis maradékot hagyjunk a tányérunkon, jelezve ezzel, hogy eleget ettünk. A tiszta, üresen hagyott tányér azt jelzi, hogy éhesek maradtunk. Sértésnek vehetik továbbá, ha megsózzuk az ételt.

• A bal kéz a személyes higiénia műveleteinek elvégzéséhez van fenntartva, ezért tisztátalan. Ne használjuk a bal kezünket étkezéshez vagy gesztikulálásra.