""

 

Béreljünk autót, robogót, vagy biciklit, hogy bejárhassuk a Dodekániszosz-szigetcsoport harmadik legnagyobb tagját!

 

Törökország mellett 8 kilométerre fekszik Kos. Az Égei-tenger szigete azért igazán különleges a görög szigetek sorában, mert itt csak egyetlenegy hegy található, a 846 méter magas Dikeosz. Kos többi része sík és lankás, emiatt az autóbérlés, robogóbérlés és kerékpárbérlés a legjobb megoldás, ha be szeretnénk barangolni a szigetet, ahol homokos tengerpart, lassan mélyülő tenger várja még a kisgyermekes családokat is.

Kos elsősorban arról híres, hogy az időszámításunk előtti V. században itt született Hippokratész, a modern orvostudomány atyja. Ha az ő nyomába szeretnénk járni, akkor Kos egykori fővárosába, a délnyugaton található Kefalos városba kell ellátogatnunk.

greece-3923424_1920.jpg

Kos, Hippokratész szülőhazája

A görög sziget bebarangolását Kos városból érdemes kezdeni. A főváros közelében, délnyugaton található Asklepeion, az időszámításunk előtti IV. században épült gyógyhely. Északkeleten Psalidi, a népszerű üdülőhely érhető el. Itt rengeteg szálloda közül választhatjuk ki a nekünk legjobban tetszőt, de kempingezésre is bőven akad lehetőség.

Az északkeleti tengerpart leghíresebb strandjai a Lambi, Tigaki és Marmari, ahol a szörfösök és más vízi sportok szerelmesei találhatják meg a számításaikat. A homokos tengerpart mellett számos kávézó, étterem is várja a turistákat.

Kos sziget legjelentősebb települése Platani, ahol az Archeológiai Múzeum felkeresése a legfontosabb dolgunk, mert ott tekinthetjük meg azokat az időszámításunk előtti II. századból származó papírtekercseket, amelyekre az ősi görög adórendszer szabályait sorolták fel.

Platanitól délnyugatra fordulva találhatjuk meg Zipari mezővárost, ahol Szent Pál-bazilika a legfontosabb látnivaló. Innen délre van Aszfendiu, ahol több kisebb falut kereshetünk fel a Dikeosz-hegy oldalán.

Ha Linopotisz felé vesszük az utunkat, akkor az Agiaklafti kápolna mellett ne menjünk el úgy, hogy nem néztük meg! Az egykori halászfalu, Masztihari mára az egyik legnépszerűbb üdülőközponttá vált a homokos tengerpart és lassan mélyülő tenger miatt.

Kos harmadik legnépszerűbb települése, a 185 méter magasan fekvő Antimachia. Innen délkeletre juthatunk a 6 kilométer hosszú, homokos tengerpartú Kardamena településre. Ha pedig az egész szigetet bejáró túránkat egy piknikkel szakítanánk meg, akkor a Plaka-fennsík ciprus- és eukaliptuszfái kiváló színhelyet biztosít.

Kérdése van? Felhívjuk és segítünk!