""

Málta, a nyugalom szigete

 

Garantált a pihenés a dél-európai törpeállamban.

A Földközi-tenger egyik gyöngyszeme Málta, ahova elsősorban a harmóniáért, nyugalomért utaznak a turisták. Habár a szigetország olyan aprócska, hogy még Budapest is nagyobb nála, mégis fontos szerepet töltött be a történelemben, emiatt nem kell attól félni, hogy nem lesz mit megnéznünk a nyaralással töltött napjaink alatt.

Tény, Máltára akkor éri meg a leginkább helyet foglalnunk, ha elsősorban gondtalan pihenésre, gyönyörűen hullámzó tengerre, színvonalas szállásra, kedves emberekre, remek éttermekre és szórakozóhelyekre vágyunk az üdülésünk alatt.

Máltán kiszabadulhatunk a mindennapos rohanásból, ha pedig meguntuk a napozást, vízi sportokat, akkor elindulhatunk felfedezni a szigetet!

sunrise-2160781_1920.jpg

Ha Máltán járnak, akkor mindenképp tegyenek egy sétát a kikötőben!

Az utat kezdhetjük a fővárossal. Valletta nem másról kapta a nevét, mint Jean Parisot de la Valette francia lovagról, aki megalapította Máltát. A várost érdemes jól bejárnunk, mert szinte minden utcában találhatunk egy-két történelmi látványosságot, ami elmeséli Málta színes múltját.

Ha erre járunk, akkor feltétlenül nézzük meg a Szent Elmo-erődöt, Hadtörténeti MúzeumotSzent János társkatedrálist, az óvárost, a Nagy Kikötőt, Grand Harbourt, valamint a három régi várost (Vittoriosa, Senglea és Cospicua).

Ha kelet felé vesszük az irányt, akkor hangulatos településeket, szép öblöket találhatunk. Érdemes megnéznünk a festői halászkikötőt Marsaxlokkot. Dél-Máltán sem kell tömegtől tartani, hiszen nem nevezhető sűrűn lakott területnek, sokkal inkább vadregényes.

A legenda szerint Pál apostol itt hirdette először a kereszténységet, emiatt a vallás bölcsőjének nevezik, amiből következik, hogy több templomot is felfedezhetünk Málta déli részén. Amennyiben erre járunk, akkor ne menjünk el Mdina mellett!

Málta északi része kifejezetten a strandolásnak, pihenésnek kedvez. Elsősorban Sliema és St. Julian’s várja a szórakozásra vágyó turistákat a színvonalas szállodákkal, éjszakai élettel. Ugyancsak ezen a területen található a Bay Street Shopping Center, ami Málta legmodernebb üzlete. St. Julian’s és Bugibba között találhatjuk meg a Splash and Fun élményparkot és a Mediterraneo Marine Park delfináriumot.

A szórakozóhelyek, éttermek és szállodák mellett, Málta északi részén is találhatunk nevezetességeket. Érdemes megtekinteni a Szent Pál-öblöt, a templomokat, erődöket, őrtornyot, és a történelemből fennmaradt romokat.

Máltára repülve nem árt tudnunk, hogy tulajdonképpen három szigetből áll az ország, azaz Máltából, Gozóból és Cominóból. Gonzót nagyjából fél óra alatt érhetjük el Máltáról, ha felszállunk egy kompra, ami Cirkewwa-ból indul.

Gonzo fővárosa Victoria, avagy Rabat, ahol a citadella mellett a búvárkodás nyújt felejthetetlen élményt. Ha kedveljük a görög mitológiákat, akkor Kalüpszo barlangját feltétlenül fel kell keresnünk, ahogy a San Lawrenz környékén fekvő Azúr Ablakot is, de ne hagyjuk ki az ősi templomokat se, amelyeket Xagra környékén találunk!

Kérdése van? Felhívjuk és segítünk!