""

Tunézia, ahol az aktív és passzív turista is megtalálja a számításait!

 

Észak-Afrika csücskében, a Földközi-tenger mellett található a látványosságokban bővelkedő ország, ahova nem kell télikabátot vinnünk.

Csak 2 órát kell repülnünk ahhoz, hogy eljussunk a mediterrán Tunéziába. Az afrikai ország, melynek több, mint 40 százaléka sivatag, régóta a magyarok egyik kedvenc célállomása, ha nyaralásáról van szó, hiszen az aktív turisták végigjárhatják a nevezetességeket, míg a passzív nyaralásra vágyó nyaralók a homokos tengerparton pihenhetnek, és a csodás Földközi-tengerben úszhatnak. Mindegy, hogy MonastirMahdiaHammamet vagy Sousse tengerpartját válasszák, egészen biztos, hogy nem fognak csalódni. A gyermekes családok számára Port el Kantaoui vagy Nabeul is kiváló választás a lassan mélyülő, homokos tengerpart miatt. Ráadásul több szállodában magyar nyelvű animátorok várják a család legfiatalabb tagjait.

Tunézia.jpg

Tunézia történelme egészen az őskorig vezethető vissza. Az őslakosok a berberek, de a hódítások során a föníciaik, rómaik, vandálok, bizánciak, arabok, normanok, spanyolok, törökök majd végül a franciák is az országon hagyták kezük lenyomatát mind népesség, mind romok formájában.

Tunézia 1956-ban harcolta ki a függetlenséget. Az azóta köztársaságként működő ország első elnöke Habib Bourguiba volt, aki megreformálta a muzulmán közösséget. Eltörölte a több nejűséget, a nőknek egyenjogúságot biztosított. Miután 1987. november 7-én békésen elmozdították, érkezett a következő elnök, Zine el-Abidine Ben Ali, akit 2011-ben üldöztek el.

Tunéziába megérkezve, már a repülőgépről leszállva érezhetjük, hogy egy teljesen új világba érkeztünk, hiszen a kultúra merőben eltér a magyartól. A helyiek barátságosak, vendégszeretők az idegenekkel szemben, de csak akkor, ha a másik fél is így viselkedik velük.

A nők számítsanak arra, hogy a bazárban tevét kínálnak értük, valamint néhány perces ismertség után, szerelmet vallanak nekik. Ha már a bazárban járnak, akkor fontos megjegyezni, hogy Tunéziában kötelező alkudni.

Fontos megjegyezni, hogy csak akkor béreljünk autót Tunéziában, ha kiválóan vezetünk, mert a közlekedés igazi káosz! Ez abból is látható, hogy a legtöbb autó oldalán horpadások éktelenkednek. A turisták inkább bízzák magukat a taxisokra, ám ebben az esetben figyelni kell, hogy a taxis elindította-e a taxiórát! Ha nem, akkor indulás előtt állapodjunk meg a viteldíjban!

Tunéziában megtalálhatók a modern kulturális jegyek, ám a hagyományokról sem feledkeztek el. A folklór műsorokat este tartják a különböző szórakozó helyeken. A lányok ruházata a hagyományos selyemruhák, melyekhez karpereceket vesznek fel. A sípok és dobok hangjára mozgatják karjukat, csípőjüket, és a bokájukat. A műsorba gyakran bevonják a közönséget is.

Ugyancsak a történelem tiszteletéhez tartózik az, hogy a tengeren számtalan kalózhajó várja a turistákat. Ennek oka az, hogy Tunézia a kalózok egyik kedvenc búvóhelye volt. A legenda szerint maga Feketeszakáll volt az, aki elrejtette a kincseit Djerba szigetén.

A kalózhajózás során elrejtett kincset nem fogunk találni, de fogyaszthatunk halételeket, úszhatunk, élvezhetjük a táncos programokat, és gyönyörködhetünk az álomszép kilátásban. Tunéziában érdemes kipróbálni a tevegelést, megéri befizetni a szafarizásra, és más fakultatív programokra.

Kérdése van? Felhívjuk és segítünk!