""

Monastir, Tunézia nemzeti hősének városa

 

A Földközi-tenger melletti nyaralóhely pár óra alatt bejárható.

A magyar turisták körében is népszerű úticél Monastir. A tunéziai város elsősorban azokat vonzza, akik szeretnék élvezni a nyári napsütést, a Földközi-tenger hullámait, a vízisportok lehetőségeit, és a helyiek közvetlen viselkedését.

Monastir.jpg

Ha Monastirban járunk, akkor érdemes egy fél napot rászánni a városra, hiszen Monastir megőrizte a hagyományos keleties, arabos stílusát, tradicionális épületeit. Elsősorban az óváros, azaz a 10. században épült Ribat, és a mellette található mecset ér meg utat.

Az annak idején rendházként működő erődben, a murabitinek laktak, akik elhivatottan követték az iszlám tanait, és készültek a nyugatiak, azaz a hitetlenek elleni harcra. A sors morbid humorát tükrözi, hogy az elmúlt időben több bibliai témájú filmet forgattak az erődben.

Amennyiben betérünk a bazárba, akkor készüljünk fel rá, hogy a helyiek olyan közvetlenek lesznek, hogy lehet, az néhányunknak már zavaró lesz. Ha szeretnénk vásárolni, akkor mindenképpen alkudozzunk! Ezt kezdjük azzal, hogy az árus által mondott ár negyedét ajánljuk.

Monastir emléket állít Tunézia nemzeti hősének, az itt született Habib Bourgibának, aki 1956-ban vezette a függetlenségi mozgalmat. Tunézia első elnökének köszönhető, hogy az ország világias nézeteket vall, például a nők itt egyenjogúságot élveznek, és a többnejűséget törvény tiltja.

Bourgiba 2000-ben halt meg. A mauzóleuma Monastirban található. A lenyűgöző épületkomplexumban megtekinthető Bourgiba irodája, valamint a szerettei nyughelye. A mauzóleum mellett található az a temető, ahol a sírköveket ugyanolyan fehér festék borítja, mint a legtöbb házat.

A mauzóleum igazi építészeti remekmű, hiszen a kék kerámiás és carrarai márvánnyal díszített épület igazán pompás látványt nyújt. Monastirban azonban nemcsak a mauzóleum állít emléket Tunézia nemzeti hősének, hiszen a repülőtér és több utca is az ő nevét viseli, ráadásul az egész városban találkozhatunk olyan szoborral, ami Bourgibát ábrázolja.

Monastirban ne mondjunk le a városlátogatásról csak azért, mert 40 fokos hőség tombol, ugyanis minden látványosság egy kisebb sétára van egymástól. Ha nem akarunk gyalogolni, akkor üljünk be egy taxiba, ám indulás előtt állapodjunk meg a sofőrrel, hogy elindítja-e a taxiórát. Ha nem, akkor előre meg kell állapodnunk a viteldíjban!

Kérdése van? Felhívjuk és segítünk!