ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A CIPRUSI KÖZTÁRSASÁGRÓL

 

Ciprus, hivatalos nevén a Ciprusi Köztársaság a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigetének kb. 2/3-át fedi le. Európa és Ázsia részének is tekinthetjük, mivel politikai és kulturális szempontból mindenképp az előbbihez tartozik, főleg mióta Magyarországgal együtt csatlakozott az EU-hoz. Földrajzilag azonban Ázsia részeként kell besorolnunk, a sziget ugyan is az ázsiai kontinentális talapzaton fekszik. A lakosság 89,1%-a görög-ortodox keresztény vallású, a maradék egyéb keresztény és élnek itt iszlám vallásúak is. A szigeten együtt élő görög és török lakosság két teljesen elkülönülő és különböző alapokon nyugvó kulturális hátteret hoz magával. A két közösség közötti kulturális kölcsönhatás gyenge. A sziget görög kultúrájának gyökerei az ókori görög hagyományig nyúlnak vissza, a török ciprióta kultúra pedig az 1570-es ottomán megszállástól számítható. A szigetország vezetői sem az ottomán korszakban, sem a brit fennhatóság idején nem tettek semmit annak érdekében, hogy a két hagyomány közeledjen egymáshoz, így egységes ciprusi kulturális hagyomány nem alakult ki.
A görög mitológia szerint a sziget körüli tengerben született Aphrodité, a szépség és szerelem istennője. A szigeten már a Kr. e. 10-11. században is éltek emberek és háziállatok. Ciprusról származik a macska és az ember kapcsolatának egyik első bizonyítéka.
A kedvező időjárási viszonyok, a jó közbiztonság, a gazdag kulturális örökség és az angolul beszélő szigetlakók mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Ciprus az európai utazóközönség egyik legkedveltebb célpontja. Ezt bizonyítja, hogy egy-egy nyári szezonban a turisták száma a lakosság akár háromszorosa is lehet.


AZ ORSZÁG ALAPTERÜLETE: 5 895 km2

LAKOSSÁGA: 1 141 166 fő

FŐVÁROS: Nicosia (330 000 lakos)

ÁLLAMFORMA: Köztársaság

HIVATALOS NYELV: Görög, török, de általában az angol nyelvet is beszélik.

IDŐELTOLÓDÁS: A közép-európai időzónához ill. Magyarországhoz viszonyítva +1 óra.

HIVATALOS FIZETŐESZKÖZ: Euró (EUR). 1 EUR= kb. 355 HUF (2021. februári érvényes árfolyam) EUR = 100 Euro Cent

ÉGHAJLAT, JELLEMZŐ KLÍMA: Cipruson az éghajlat jellegzetesen mediterrán: meglehetősen meleg és száraz, csapadék főleg november és március között, olykor villámlással, mennydörgéssel kísért zivatarok formájában esik. Havazás csak a hegyekben fordul elő, a tengerparti övezetben szinte sosem fagy. Az enyhe tél általában március-áprilisban gyorsan csap át a nyárba. A Tróodoszon a magasabb területeken az éghajlat kontinentális. Júniustól kora szeptemberig szinte minden nap 30 fok feletti a hőmérséklet, míg júliusban és augusztusban 40 fokig is felkúszik a hőmérő higanyszála. Egészen novemberig a hőmérséklet nem süllyed 20 fok alá és decemberben is gyakori, hogy több mint 20 fok van, bár rövidebb ideig, mint nyáron. A tenger átlaghőmérséklete májustól folyamatosan emelkedik, ilyenkor 21 fokos és augusztusra eléri a 28-at is, amit még szeptemberben is tart.

BEUTAZÁSHOZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGÚ UTASAINK RÉSZÉRE: A Ciprusi Köztársaság az Európai Unió tagja, így az utazás utolsó napjáig érvényes útlevéllel és új típusú, magyar személyi igazolvánnyal is beléphetünk az ország területére. Az ideiglenes útlevelet és személyi igazolványt a ciprusi hatóságok elismerik úti okmányként, tehát azzal is be lehet utazni az országba.
A Ciprusra történő utazáshoz a ciprusi kormány 2020. június 9- én létrehozta a „Cyprus Flight Pass” elektronikus platformot, amelyen a beutazáshoz szükséges adatlapot az utazás megkezdése előtti 24 órában elektronikusan kell kitölteni. A szigetre utazók így kapják meg az úgynevezett „flight pass”-t, amely az országba való belépéshez szükséges és amelyet a kiindulási országban, a repülőgépbe való beszálláskor is be kell mutatni.

OLTÁSOK: Nem szükséges védőoltás, de a hepatitis A (nagy a fertőzésveszély) és B (közepes a fertőzésveszély) oltás ajánlott a Ciprusra utazóknak.

MAGYARORSZÁG KONZULI KÉPVISELETE CIPRUSON: Problémák felmerülése esetén forduljanak bizalommal Magyarország Athéni Nagykövetsége Diplomáciai Irodájához: 1061 Ciprus, Nicosia,Digeni Akrita Avenue 54. tel: +357 22383302, +357 22383303

A CIPRUSI KÖZTÁRSASÁG NAGYKÖVETSÉGE MAGYARORSZÁGON: 1051 Budapest, Dorottya utca 3. 3. emelet 2-3 ajtó, telefon: 0036 1 266 1330

HÍVÁSOK INDÍTÁSA: 
Magyarország hívószáma Ciprusról: 00 36 vagy + 36.
Ciprus hívószáma Magyarországról: 00357…