ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK EGYIPTOMRÓL

 

IDŐELTOLÓDÁS: a közép-európai időszámításhoz, ill. Magyarországhoz viszonyítva az év nagy részében +1óra, azonban egyes időszakokban (pl. Ramadán idején) nincs eltérés a hazai időszámításhoz képest.

EGYIPTOM ALAPTERÜLETE: 1.001.450 km2

EGYIPTOM LAKOSSÁGA: kb. 97,55 millió fő

FŐVÁROS: Kairó 

HIVATALOS NYELV: arab, de a turisták által látogatott helyeken beszélnek angolul és oroszul is, ritkábban németül, franciául vagy olaszul.

PÉNZNEM: az egyiptomi font, rövidítése LE.  (EGP) 1 EGP = kb. 19 HUF (2021. februári érvényes árfolyam). A font váltópénze a piaszter, rövidítése PT. 1 LE = 100 PT.

HÁLÓZATI FESZÜLTSÉG: 220 V (a legtöbb szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó, míg néhány esetben átalakító szükséges)

TELEFONHÍVÁS MAGYARORSZÁGRA/MAGYARORSZÁGRÓL: Magyarország a 0036 vagy +36, Egyiptom a 0020 vagy +20 előhívószám tárcsázásával hívható.

SEGÉLYHÍVÓSZÁMOK: Rendőrség: 122, Mentők: 123, Tűzoltóság: 180, Nemzetközi segélyhívószám: 112

        Magyar nagykövetség Egyiptomban: Cím: 29. Mohamed Mazhar Str. Zamalek, Cairo

      Telefon: (0020-2) 2735 6478, (0020-2) 2735 8659, (0020-2) 2735 8634, (0020-2) 2737 0019

       E-mail: huembcairo@tedata.net.eg, mission.cai@mfa.gov.hu

BEUTAZÁSHOZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGÚ UTASAINK RÉSZÉRE: Egyiptomba csak érvényes útlevéllel és vízummal lehet belépni. Az útlevélnek a hazautazás napjától számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az egyiptomi állam az útlevél érvényességét szigorúan ellenőrzi. A gyermekek számára külön útlevél szükséges. A beutazó turista vízum 25  $/fő, (2020. szeptemberében érvényes ár) mely ár a gyermekekre és csecsemőkre is vonatkozik. A vízum beszerezhető Budapesten, az Egyiptomi Nagykövetségen is. Kérjük kedves nem magyar állampolgárságú utasainkat, hogy a rájuk vonatkozó be- és kiutazási, valamint vízumszabályokról érdeklődjenek az illetékes követségeken vagy az utazási irodákban. A fenti szabályok be nem tartásából eredő károk és költségek teljes mértékben az utasokat terhelik.

ÉGHAJLAT, JELLEMZŐ KLÍMA: A Nílus deltáján kívül egészen Abu Simbelig szubtrópusi éghajlat a jellemző, kék, felhőtlen éggel és meleg száraz levegővel. Az eső ritkaságnak számít, a csapadékos napok száma Alexandriában 30 napot, Kairóban 6 napot tesz ki. Az ország déli részén az eső gyakorlatilag soha nem esik.

EGÉSZSÉGÜGYI ELŐÍRÁSOK: Egyiptomban a helyi víz nem alkalmas fogyasztásra.  Fogmosáshoz is az ásványvizet javasoljuk. Nincs előírt kötelező védőoltás. Esetleges javasolt oltásokkal kapcsolatban tájékozódjanak a Nemzetközi Oltóközpont weboldalán (www.oltokozpont.hu)

VALUTAVÁLTÁS,  BANKAUTOMATA:  A  legtöbb  szállodában  van  pénzváltási lehetőség, ahol ugyanúgy váltanak, akárcsak az utcai bankokban és pénzváltókban. Hurghadán és a hotelekben elfogadják a US-Dollárt és az Eurót is fizetőeszközként. Előfordul, hogy a bazárosok helyi pénzzel pótolják ki a visszajárót. Pénzvisszaváltás csak a repülőtéren lehetséges. 100 LE-ig engedélyezett az egyiptomi font kivitele az országból. Az automaták által kiadott pénzegység az egyiptomi font. A hotelekben és a boltok többségében kártyával  is  lehet  fizetni.  Az  automatából  való  pénzfelvétel  és  a  kártyás  fizetés  esetén  általában  5%-os  helyi kezelési  költséget  számolnak  fel.  A  magyarországi  bankok  az  esetek  többségében  US-Dollár  elszámolásban vonják le a forintot, a zárás napján érvényes árfolyamon, amely nem minden esetben felel meg az Önök által kiszámított  összegnek!  A  helyi  pénzegység  az  EGP  (Egyiptian  Pound,  azaz  egyiptomi  font),  rövidítése:  LE.  A váltópénze a piaszter, 1 LE = 100 PTS (Piaszter).

BORRAVALÓ: Az arab kultúrákban általános szokás, hogy a helyiek minden apró figyelmességért borravalót várnak. A baksis összege kb. 10-15%. A figyelmességet honorálhatjuk a recepciósnak, a hordárnak, a takarítóknak, a pincérnek, az idegenvezetőknek, a sofőröknek, a csónakosnak, a tevésnek, a lovas-kocsisnak, a templomőröknek és még a rendőröknek is.

ÖLTÖZKÖDÉS:  Nincs ruházatbeli megkötés.  Az arab országok nagy részében a muzulmán vallású hölgyek öltözködési stílusa eltér az otthon megszokott viselettől. Legtöbben hosszú ruhát hordanak, a hajukat pedig eltakarják. Javasoljuk, hogy a városban és a kirándulásokon a hölgyek kerüljék a túlságosan kivágott és túl rövid ruhák viselését.

VÁSÁRLÁS: A városban a boltok reggel 10-től éjfélig nyitva tartanak. Kétféle bolt létezik: a fix áras boltok (minden terméken fel van tüntetve az ár), és a bazári boltok, ahol örülnek egy kis alkudozásnak. Az alkudozás időigényes vetélkedő, az árus kezdi, és addig folyik, amíg meg nem állapodnak a vételárban. A városban vett tárgyakért felelősséget nem vállalunk!

AZ ISZLÁM SZERINT AZ UTCÁN NEM ÁRUSÍTHATÓ ÉTELEK ÉS ITALOK: Az iszlám vallás egyik fontos megkötése, hogy a sertés húsát tilos fogyasztani, ezért ne lepődjenek meg, ha a szállodában vagy az utcán nem jutnak sertésből készült ételekhez. A muzulmán országokban alkoholos italokat nem fogyasztanak. Szeszes italokat élelmiszerüzletekben  nem  árusítanak,  csak  Duty  Free  boltokban.  A  helyi  kávézók  nem  szolgálnak  fel  alkohol tartalmú italokat. Alkoholt csak a szórakozóhelyeken és a hotelek bárjaiban lehet fogyasztani.

KÖZBIZTONSÁG: A közbiztonság nagyon jó, a nap 24 órájában lehet sétálni a városban.

KÖZLEKEDÉS:  Városi  taxik:  Mindig  ki  kell  alkudni  a  viteldíjat  beszállás  előtt.  Ne  feledjék  tisztázni  a  pontos fuvarhelyszínt, a pénznemet és hogy az ár egy taxira, és nem személyenként értendő! Fizetni kiszállás után kell. Mikrobuszok:  városban  közlekedő  12  személyes  Toyota  mikrobuszok,  melyek  szintén  leintésre  állnak  meg.  A helyiek által közkedvelt fuvarozási forma. Beszállás előtt meg kell kérdezni a sofőrt, hogy merre megy, mert nem biztos, hogy az útvonala érinti az általunk kívánt helyszínt. Az árat a sofőr szabja meg, az út hosszától függően. A megadott ár 1 személyre értendő. Kérjük a gyalogosokat, hogy körültekintően közlekedjenek! Nem javasoljuk a kerékpár, motor és autó bérlését, mert a helyi közlekedési morál nagyban eltér az otthoni gyakorlattól!

FÉNYKÉPEZÉS: Javasoljuk, nagyon körültekintően tájékozódjanak arról, hogy hol tilos fényképet vagy videófelvételt készíteni, mert ha tiltott helyen készítenek és ez az illetékes hatóságok tudomására jut, akkor ezt hosszan tartó vizsgálatok követhetik, illetve büntetőjogi következményeket vonhat maga után. Ilyenek például a katonai és rendőrségi objektumok, a fegyveres erők egyenruháját viselő személyek, korábbi terrorcselekmények helyszínei, stb.  Szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy drónok bevitele és használata belbiztonsági okokból Egyiptomban szigorúan tilos! 

HIVATALOS ÜNNEPEK: január 7. Kopt Karácsony: Jézus születésének megünneplése, április 25. Sínai-félsziget felszabadulása: az izraeli csapatok kivonulásának ünnepe, május 1. a munka ünnepe, július 23. a forradalom napja: az 1952-es forradalom és a köztársaság kikiáltásának ünnepe, október 6. a fegyveres erők napja: a Szuezi-csatorna Izraeltől való visszafoglalásának ünnepe.

NEM kivihető tárgyak listája

• Kagyló, korall, csiga. A Vörös-tenger élővilága védett, ezért a tengerből vagy a tenger mellől származó tárgyakat az országból kivinni szigorúan tilos! A bőröndöket átvilágítással ellenőrzik a repülőtéren, a műszer kimutatja a legapróbb darabokat is! Abban az esetben, ha boltban vásárolnak tárgyat ezekből az anyagokból, pecséttel ellátott, hivatalos számlát kell kapniuk a kereskedőtől. A számlán szerepeljen: a cég neve, elérhetőségei, tétel megnevezése, mennyisége és ára, a cég pecsétje.)

• Élő állatok

• Kitömött állatok