EGYIPTOM FAKULTATÍV PROGRAMOK

 

LUXOR - MÚZEUM A SZABAD ÉG ALATT

Azt mondják, hogy Egyiptom a „civilizáció bölcsője”. Azt azonban kevesen teszik hozzá, hogy a civilizáció bölcsőjét nem a turistaparadicsomokból, hanem a történelmi múltú városokból lehet csak megismerni. A Hurghadához legközelebb eső ilyen hely kb. 350 km-re, délre fekszik. A város mai neve: Luxor. Luxorban az ókori egyiptomiak történelme és a mai földművelő, fél-városi lakosok mindennapi élete tárul a szemünk elé. Aki ellátogat Luxorba, a világ első számú szabadtéri múzeumába, láthatja az ókori egyiptomiak alkotta csodát, mely a mai napig misztikus erővel veszi körül az embert.

Egy egész napos kirándulást kínálunk a látogatóknak, akik szeretnék megnézni az igazi Egyiptomot. Idegenvezetőink segítenek majd a tájékozódásban, általuk megismerhetik a Karnaki templomot, a Királyok Völgyét (kamerát és fényképezőgépet nem engednek bevinni a területre), a Hatsepszut-templomot és egy fotószünet erejéig a Memnon-kolosszusokat. Az alabástromműhelyben megismerhetik a kézművességet, akár vásárolhatnak is.  Ebéd után a nílusi átkeléshez választhatják a motorcsónakázást.

 

KAIRÓ - A RÉGIESEN MODERN VÁROS

Hurghadától kb. 450 km-re észak felé, a Nílus deltatorkolatánál terül el Egyiptom fővárosa, Kairó. Egy idegen számára a mai napig rejtélyes főváros, ahol még mindig él az ókor, de már beköszöntött az újkor és megperzselte a modernizáció. Igazi nagyvárosi lüktetés keveredik a földművelők életével és az ókori kelet csodáival.
Egy egész napos vagy két napos látogatást kínál egész Afrika és a Közel-Kelet legnagyobb metropoliszába, ahol magyarul beszélő idegenvezetőink kalauzolják el Önöket a nevezetességek között. Az első napon a Gizai-fennsík három piramisát és a középső piramis őrzőjét, a Szfinxet csodálhatják  meg.  Később  látogatást  tesznek  egy  parfümériába,  és/vagy  a  papirusz  múzeumba,  ahol  rövid vásárlási lehetőség adódik. Ebéd után pedig az Egyiptomi Múzeum több mint 120 ezer kiállított tárgya közül Egyiptom leghíresebb ereklyéire vethetnek pillantást (a kamera és fényképezőgép bevitelét nem engedélyezik). Ha másnapra is maradnak: szállás egy 4 csillagos hotelben (ÚTLEVÉL SZÜKSÉGES!), vacsora a szállodán kívül. Reggeli után Kairó híres iszlám és kopt keresztény részeit nézhetik meg (pl. a Függő templomot), ebéd után Szaladdin citadelláját, rajta Mohamed Ali mecsetét tekinthetik meg. A nap végén bazározunk a Khan El Khalili- ben, Afrika legnagyobb bazárjában.

 

GIFTUN / PARADISE SZIGET - A LAKATLAN CSODA

A Vörös-tenger megközelítőleg 2250 km hosszú, és a legszélesebb pontján mintegy 355 km széles. Legnagyobb mélysége a központi árokban 2211 m, átlagosan 490 m mély. A világ egyik legszebb élővilágú tengerében több mint 4000 különböző gerinces és ezernél is több puhatestű állatfaj lakozik. Korallzátonyai világhírűek, kb. 200 fajta puha és kemény korallfaj él a Vörös-tengerben. A legnépszerűbb tengeri kirándulás a Giftun- vagy Paradise-szigetre viszi az érdeklődőket. Egész napos hajókázás a nyílt tengeren, miközben lehetőségük nyílik sznorkelezésre (felszíni búvárkodásra, melyhez felszerelést biztosítanak) két különböző korallzátonynál, majd a kimerítő úszást követően az ebédet a jachton fogyaszthatják el. A program részeként kikötnek a fehér homokos lakatlan  szigeten,  ahol  átadhatják  magukat  az  élvezeteknek:  a  selymes  homokon  napozhatnak, a partról besétálhatnak a sekély  vízbe, mélyebbre úszva sznorkelezhetnek. Ha a szigeten megszomjaznának, esetleg jégkrémmel hűsítenék magukat, a büfé-kávézóban fogyaszthatnak térítés ellenében.

 

SUBMARINE, A TENGERALATTJÁRÓ - EGÉSZEN MÉLYEN, BIZTONSÁGBAN

„Yellow Submarine” hallottuk már ezt a dalt, elképzeltük már a járművet, de eddig nem is mertük remélni, hogy egyszer mi is felülhetünk rá és biztonságban a tenger mélyére látogathatunk. A tengeralattjáró a nyílt tengeri korallzátonynál várja utasait,  akik odáig kihajóznak, majd beülnek a tengeralattjáróba, mely belülről egy repülőgépre emlékeztet. A tengeralattjáró 15-22 méter  mélységbe merül le, ahonnan panorámaablakokon keresztül csodálhatják a mélytengeri élővilágot kb. 50 percen keresztül. A búvárok segítségével különböző halakat is láthatnak. Fotózni, kamerázni elengedhetetlenül szükséges! Kisgyermekkel érkező családoknak kiváló választás!

 

EL GOUNA HAJÓTÚRA - LAGÚNÁK ÉS A LÉLEGZETELÁLLÍTÓ TENGER

Lenyűgözte a Vörös-tenger, és a más jól ismert hajótúrák után valami újat szeretne kipróbálni? Az El-Gouna jacht reggel elindul a lagúnák felé, és út közben megáll, hogy fadarabhoz erősített damillal a horgászat szerelmesei kipróbálhassák, milyen érzés a tengeren ez a sport. A pecázás után, a jachtról átszállva, kis motorcsónakkal körbejárják a lagúnákat, majd kikötnek a parton és megnézik az Akvárium Vörös-tengerből származó gyönyörű halgyűjteményét. Ebéd a jachton, majd a nap fénypontjaként irány a nyílt tenger és a korallzátony, amely körül snorkelezni lehet (felszerelést biztosítanak).

 

PALACKOS BÚVÁRKODÁS - ÚSZNI A MÉLYBEN, A KORALLOK KÖZÖTT

Természetfilmekben, televízióban, fényképeken, és sok más helyen láttunk már ilyesmit, és valahogy mindig úgy gondoltuk, hogy ez csak a szereplők kiváltsága lehet. Úszni a mélyben a korallok és tengeri állatok között. Az egész napos program, két bemutató búvármerülést is tartalmaz búvárpalackkal! Kortól és nemtől függetlenül, magyar nyelvű szakoktatónk kíséretében próbálhatják ki ezt a rég vágyott tevékenységet, melyhez semmiféle előgyakorlat vagy igazolvány nem szükséges. Búvár mestereink félórás oktatása alatt megtanulhatják a búvárkodás elméletének legfontosabb elméleti részét, majd kétszer a gyakorlatban is lehetőségük lesz palackkal a víz alá merülni két különböző korallzátonynál. A két merülés között ebédszünet van. Családtagok is elkísérhetik a búvárkodni kívánót, ők úszkálhatnak, vagy a felszínen sznorkelezhetnek. Ha nincs búvárengedélye, vizsgát tehet 3-4 nap alatt egy magyar nyelvű tanfolyam elvégzése után! Vizsgával rendelkező búvárok gyakorlott vezetővel történő csoportos merülésen vehetnek részt. Felszerelés és jó hangulat biztosítva!

 

DELFIN SHOW - A TENGER LEGBARÁTSÁGOSABB ÁLLATAI

Ki ne vágyna arra egy tengerparti nyaralás során, hogy élőbben delfineket lásson? Hurghada városának határán található a delfinárium, ahol delfinek és fókák mutatják be közel egy órás műsorukat. A  tehetséges idomárok segítségével meggyőződhetünk az  állatok intelligenciájáról és tanulékonyságáról, láthatjuk, amint ügyességi feladatokat teljesítenek, képet festenek, vagy megnevettetik a közönséget. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek szórakozás. Aki szeretne, előzetes időpontfoglalás után együtt úszhat, játszhat a delfinekkel. Ha kisgyermekkel rövidebb programra vágyik, ez az egyik legjobb választás.

 

SAHARA PARK - HEGYEK KÖZÖTT, A HOMOKTENGERBEN

Már a repülőgépről való leszállás előtt is lenyűgöző látványt nyújt a sivatag, a hegyekkel övezett homoktenger. Ki hinné, hogy élet is van ezen a kietlen vidéken, emberek és állatok is élnek a hegyek között mind a mai napig. Egész családjával szemtanúja lehet annak  az  életnek,  melyet  a  beduin  emberek  élnek.  A  délutáni  sportos  kikapcsolódás  több  élménymorzsából tevődik össze. A kirándulás kezdetén egy garázsba érkeznek, ahonnan a család bátrabb tagjai részt vehetnek egy 1 órás homokfutó motorozáson a sivatagban. A quadozás után mindenki 8 személyes Land Rover jeepekbe száll, melyek bevisznek a hegyek közé, a beduin faluba. Útközben két megálló van a sivatagban: megtekinthetik a délibábot vagy lefuthatnak egy a homokdombról. A faluba érkezés után tevegelésre adódik lehetőség, majd pihenésképp uzsonna és teaszünet várja a résztvevőket. A falu végiglátogatása közben megismerhetik a beduin szőnyegszövést és a patikában a sivatagi gyógynövényeket. Rövid vásárlási lehetőség után a beduin pék asszony bemutatja a kenyérsütést és kis kóstolót is kínál. A látogatás végén a sivatagi vadállatok kertjét és a terráriumot lehet megtekinteni. Naplemente közben spiderekkel a belső hegyek közé utaznak egy bemutatókörre. A faluba visszatérve svédasztalos vacsora várja Önöket egy rövid folklór műsor kíséretében: fakír, hastáncos és tanura show szórakoztatja Önöket. Hazaindulás előtt, professzionális csillagvizsgálókon keresztül kémlelhetik a közeli bolygókat.

 

JERUZSÁLEM - A HÁROM VALLÁS TALÁLKOZÓPONTJA

A Hurghadától észak-kelet felé kb. 450 km-re fekvő város már az egyiptomi határon túl, Izraelben található. Az emberiség egyik szent városa, a zsidó, a keresztény és az iszlám vallás találkozópontja. Mind a három vallás fontosnak tartja: a muzulmánok számára „a Szent Város”, a zsidók számára „a Béke Városa”, a keresztények pedig vallásuk születésének helyszíneként tisztelik. Ez a program különleges utazást kínál a világ leghíresebb vallási központjába. Az utazás repülővel és busszal történik, egy nap alatt barangolják be a látnivalókat angol vagy német nyelvű csoportvezetőkkel. Éjszakai indulás Tabára repülővel, majd ebből a városból busszal lépik át az egyiptomi-izraeli határt. ÚTLEVÉL SZÜKSÉGES! A nap folyamán meglátogatják Betlehemet, ahol az evangélium történetei szerint Jézus született, azután a Bibliában oly sokszor emlegetett Olajfák hegyét. A Siratófal, mely a jeruzsálemi óváros vallási műemlék-együttesének, a Templom- hegynek a részét képezni, az utolsó állomás a városban. A napot egy rövid fürdőzés zárja a Holt-tengerben, ahol megpróbálhatnak elmerülni a világ legsósabb tengerében, melynek iszapja híresen gyógyhatású. Az ebéd külön fizetendő. A program esetenként változhat, az adott hét programjáról érdeklődjön a helyi képviselőnél.

 

További programlehetőségekről a helyi képviselők adnak részletes tájékoztatást.

A programokra jelentkezni és befizetni a helyi képviselőnknél lehet, aki az érkezés napján megadja a hotelben tartandó információs találkozó időpontját.