ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK KRÉTA

 

IDŐELTOLÓDÁS: a közép-európai időszámításhoz, ill. Magyarországhoz viszonyítva +1óra

KRÉTA ALAPTERÜLETE:  8336 km2, Görögország legnagyobb és a Földközi-tenger ötödik legnagyobb szigete.

KRÉTA LAKOSSÁGA: kb. 623 ezer fő (2011)

FŐVÁROSA: Heraklion

HIVATALOS NYELV: görög. Természetesen angolul és németül is beszélnek a turista övezetekben.

HIVATALOS FIZETŐESZKÖZ: Euró (EUR)

HÁLÓZATI FESZÜLTSÉG: hálózati feszültség 220 V, hajókon gyakran 110 V.

TELEFONHÍVÁS MAGYARORSZÁGRA/MAGYARORSZÁGRÓL: Magyarország a 0036 vagy +36, Kréta a 0030 vagy +30 előhívószám tárcsázásával hívható.

SEGÉLYHÍVÓSZÁMOK: Rendőrség: 171, Mentők: 166, Tűzoltóság: 199, Nemzetközi segélyhívószám: 112

BEUTAZÁSHOZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGÚ UTASAINK RÉSZÉRE: Magyar állampolgárságú Utasaink részére a hazautazás napjáig érvényes személyi igazolvány szükséges. Megkérjük kedves nem magyar állampolgárságú utasainkat, hogy a rájuk vonatkozó beutazási és vízumszabályokról érdeklődjenek az illetékes követségeken. A fenti szabályok be nem tartásából eredő károk és költségek teljes mértékben az utasokat terhelik.

ÉGHAJLAT, JELLEMZŐ KLÍMA: Mivel a sziget igen nagy, és domborzata is változatos, ezért többféle éghajlat is megtalálható a szigeten. Általánosságban a tengerparti részeken a nyár forró és száraz, a tél pedig enyhe. A sziget belsejében, főként a hegyekben nyáron kevésbé nagy a forróság, bár csapadék ilyenkor itt is ritka. Márciusban kezdődik az igazi nyár, 30 °C körüli hőmérséklettel. Júliusban, Augusztusban a hőmérséklet 40 °C-ot is eléri. Magas faktorú napozókrémek, kendő, sapka, szalmakalap mindenképp javasolt.

STRANDOK: Kréta északon szinte az egész partszakasza mentén, és délen is rengeteg helyen strandolható, így a sziget 1050 km-es partvonalán több száz strand és fürdőhely van. A finom homokkal borított, lassan mélyülő, családbarát strandtól a kavicsos, sziklás aljzattal rendelkező, búvárkodásra ideális partszakaszig kedvére válogathat az ide utazó.

EGÉSZSÉGÜGYI ELŐÍRÁSOK: A csapvíz fogyasztását nem javasoljuk. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni. Nincs előírt kötelező védőoltás. Esetleges javasolt oltásokkal kapcsolatban tájékozódjanak a Nemzetközi Oltóközpont weboldalán (www.oltokozpont.hu)

VALUTAVÁLTÁS,  BANKAUTOMATA:  A hivatalos pénznem az euro. Az árfolyamról utazás előtt érdemes informálódni. A legtöbb bank rendelkezik 24 órás ATM-mel, ahol a fő kártyatípusok (Visa, MasterCard, American Express) mindegyikével lehet pénzt felvenni. Nagyobb hotelek, ajándék üzletek, éttermek és tavernák elfogadnak bankkártyát is a fizetésnél.

BORRAVALÓ: Éttermekben a felszolgálás díját általában felszámítják a számlán, így előfordul, hogy a borravalót visszautasítják.

ÖLTÖZKÖDÉS: Nyári, kellemes viseletet javaslunk, sapka, szalmakalap, kendő az erős nap miatt hasznos lehet. A légkondicionált buszokat, hoteleket illetve az esti órákat hűvösnek érezhetjük, ezért hasznos vékony pulóvert is csomagolni. A kirándulásokra javasoljuk a kényelmes – lapos sarkú cipőket.

KÖZBIZTONSÁG: A turisták maximális biztonságban érezhetik magukat Krétán, azonban a strandokon semmiképp ne hagyjuk őrizetlenül személyes dolgainkat.

KÖZLEKEDÉS: Ha a sziget igazi arcára vagyunk kíváncsiak, üljünk buszra, így egyszerűen járhatjuk körbe Krétát. Jegyet kedvező áron válthatunk. A taxizás meglepően olcsó Krétán. A rövid utakon taxamétert használnak, azonban ha messzebbre utaznánk, indulás előtt állapodjunk meg a viteldíjban. A motorbérlés nagyon népszerű és olcsó az utazók körében. Krétán a tapasztalt motorosaknak is veszélyes motorozni, a tapasztalatlanok inkább autót béreljenek. Ha mégis motorozni szeretnénk, mindig viseljünk bukósisakot.

FÉNYKÉPEZÉS: Görögországban nincs fotózási tilalom, ám ha helyiekről szeretnénk képet készíteni, mindig kérdezzünk rá, lehet-e.

DOHÁNYZÁS: 2009 óta csak a kijelölt helyeken lehet dohányozni Görögországban. Így közintézményekben, iskolákban és buszokon tilos rágyújtani. Éttermekben, bárokban csak a teraszok szabadtéri részein lehetséges a dohányzás, ám kisseb tavernákban a tulajdonos döntheti el, engedi-e vendégeit dohányozni.

ÉJSZAKAI ÉLET: A hotelekben különböző szórakoztató programok kerülnek megrendezésre a szálloda szervezésében, általában több nyelven. Természetesen a városok, nyaralótelepek központjában találunk bárokat, tavernákat, diszkókat is, amelyek megzavarhatják az éjszakai nyugalmat a közeli szállodákban.

HIVATALOS ÜNNEPEK: Január 6. – Vízkereszt, Március 25. – A törökök ellen vívott szabadságharc kezdete, nemzeti ünnep, Május 1. – A munka ünnepe, Augusztus 15. – Mária elszenderedésének ünnepe, nemzeti ünnep, Október 28. – Mussolini ultimátumának 1940-ben történő elutasításának emléknapja, nemzeti ünnep, November 8. – Megemlékezés az Arkadi kolostor ostromáról, December 25-26. – Karácsony