KRÉTA FAKULTATÍV PROGRAMOK 

 

KNOSSOS ÉS HERAKLION

Idegenvezetőnk segítségével ismerjük meg Knossos-t, mely Kréta leghíresebb és leglátogatottabb régészeti területe, a mínoszi kultúra idejéből származó páratlan történelmi emlék. Európa egyik legrégebbi városának tartott településhez számos legenda és mítosz kapcsolódik, a legismertebb a Minotaurusz labirintusa. A palota freskókkal díszített termeit, illetve egyéb érdekes látnivalót ismerhetünk meg a délelőtt folyamán.

Elbúcsúzva Knossos-tól, Heraklion felfedezésére indulunk. Szabadidővel is biztosítja idegenvezetőnk a város hangulatának megélését, lehetőségünk nyílik egy kávé vagy hűsítő ital elfogyasztására valamelyik hangulatos teraszon. Ezt a kirándulást mindenképp ajánljuk azoknak, akik először járnak Kréta szigetén.

 

SPINALONGA SZIGETLÁTOGATÁS AGIOS NIKOLAOSBÓL

Egész napos programunkat egy rövid buszúttal kezdjük Agios Nikolaosba, ahol csodás fotókat készíthetünk a bájos kisvárosról. Az Agios Nikolaos kikötőjéből kifutó hajó fedélzetén átkelünk Spinalongára. Végighajózunk a csodálatos partvidék mentén, érintjük a Mirabello-öblöt, majd kikötünk Spinalonga szigetén. Kréta északkeleti partvonalától néhány száz méterre, Elounda település szomszédságában fekszik a tengerben egy apró sziget, melyre viharos múltjának köszönhetően látogatók ezrei kíváncsiak. A helyiek csak Kalidon-nak nevezik. A majdnem kerek szigeten találjuk a 16. század végén épült velencei erődöt, melynek vastag fala 100 évig bevehetetlennek bizonyult. 1715-ben a török hódítók űzték ki a velenceieket és 1903-ig “vendégeskedtek” itt. Még ugyanebben az évben a frissen felszabadult Kréta tanácsa úgy határozott, hogy a szigeten élő leprás betegeket ide költöztetik. Egészen 1957-ig működött a telep. Elhagyva Spinalongát, hajónk a Kolokytha-öbölbe visz minket, ahol fürdésre és ebédünk elfogyasztására nyílik lehetőség. Kb. 16.00 órára elérjük Agios Nikolaos-t, ahol eltölthetünk egy kevés időt, majd kb. 17.00 óra körül buszunk visszaindul velünk a szállodánkba.

 

SANTORINI

Egynapos kirándulásunkat Heraklion kikötőjéből kezdjük meg, ahol kompra szállva kb. 2 óra 45 perc után érkezünk meg Santorinire. 11 órakor kikötünk, és légkondícionált buszunkkal Oia varázslatos településére indulunk. Oia kék kupolás hófehér épületei illetve a lenyűgöző panoráma majd 2 órára csak a miénk – szabadidőnkben barangolhatunk a hangulatos utcákon. Második állomásunk Fira – a sziget fővárosa, ahol a csodás épületek és hangulatos utcák felfedezése közben kávé vagy üdítő elfogyasztására is lesz időnk valamelyik helyi bárban. Kompunk 18.00 órakor hagyja el Santorini kikötőjét és kb. 20.45-kor érkezik vissza Heraklionba.

Fakultatív programlehetőségek Santorinin:

1.            Perissa és Perivolos fekete homokos vulkáni strandjai, ahol akár meg is mártózhatunk a kristálytiszta tengerben.

2.            Vulkántúra. Kérjük jelezzék érdeklődésüket már a Santorini kirándulás foglalásakor.

 

SZAMÁRIA-SZURDOK

Európa leghosszabb szurdoka. A természetet és a túrázást kedvelő utasaink fi gyelmébe ajánljuk ezt az egész napos programot. Kora reggeli indulásunk lehetővé teszi, hogy gyönyörködjünk a sziget hajnali színeiben a part mentén nyugat felé haladva, miközben megállunk egy rövid reggelire. Chania városán keresztül utazunk tovább a Fehérhegyeken át az Omolos-fennsíkig. Innen húzódik a grandiózus, 18 km hosszú, 150 m széles és 700 m mély Szamária-szurdok. Túránk nagyjából 4-6 órán keresztül tart e megigézően szép és változatos természeti adottságokkal rendelkező vidéken. A szurdok két egymáshoz legközebbi pontja 4 m széles csupán, ahol a meredek sziklafal kb. 350 m-re magasodik. Kirándulásunk végén egy gyönyörű tengerparti településre, Agia Roumeli halászfalucskába érkezünk. Alkalmunk lesz kipihenni egész napos fáradalmainkat egy helyi tavernában, vagy fürdőzni egyet a kristálytiszta, türkizkék tengerben. A pihenést követően, délután egy 1 órás hajóútra indulunk a kis halászfaluból, elhaladva Kréta déli partjainak sziklaszirtjei előtt egészen Chora Sfakion településig, ahonnan busszal indulunk vissza a szállodába.

Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy a programhoz kényelmes – túrázásra alkalmas – cipő, sportos ruházat ajánlott, ezen kívül az erős napsugárzás ellen kalap, napszemüveg, naptej, valamint fürdőzéshez szükséges kellékek.

 

KRÉTAI EST

A krétai emberek közismertek arról, hogy nem csupán szavakkal, de a zene és a tánc nyelvén is kiválóan ki tudják fejezni magukat. Ezen az estén egy tipikus krétai vacsora közben fergeteges folklór show-ban lesz részünk, mely leginkább egy remek zenés-táncos örömünnepre emlékeztet, páratlan élményt nyújtva minden korosztálynak. Természetesen megkóstolhatjuk a helyi konyha jellegzetes ételeit, és korlátlanul fogyaszthatunk a méltán híres krétai borból. Aki kedvet kap, maga is csatlakozhat a színes népviseletbe öltözött táncosokhoz, így részesévé válva a programnak.

 

További programlehetőségekről helyi képviselőink adnak részletes tájékoztatást.

A programokra jelentkezni és befizetni a helyi képviselőnknél lehet.