ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK ZAKYNTHOSRÓL

 

IDŐELTOLÓDÁS: a közép-európai időszámításhoz, ill. Magyarországhoz viszonyítva +1óra

ZAKYNTHOS ALAPTERÜLETE: kb. 407 km2, a harmadik legnagyobb és legdélebben fekvő sziget a Jón-tengeren.

ZAKYNTHOS LAKOSSÁGA: kb. 40.759 fő (2011)

FŐVÁROSA: Zakynthos

HIVATALOS NYELV: görög. Természetesen angolul és németül is beszélnek a turista övezetekben.

HIVATALOS FIZETŐESZKÖZ: Euró (EUR)

HÁLÓZATI FESZÜLTSÉG: A hálózati feszültség 220 V, a hajókon gyakran 110 V.

TELEFONHÍVÁS MAGYARORSZÁGRA/MAGYARORSZÁGRÓL: Magyarország a 0036 vagy +36, Zakynthos 0030 vagy +30 előhívószám tárcsázásával hívható.

SEGÉLYHÍVÓSZÁMOK: Rendőrség: 171, Mentők: 166, Tűzoltóság: 199, Nemzetközi segélyhívószám: 112

BEUTAZÁSHOZ SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGÚ UTASAINK RÉSZÉRE: Magyar állampolgárságú Utasaink részére a hazautazás napjáig érvényes személyi igazolvány szükséges. Megkérjük kedves nem magyar állampolgárságú utasainkat, hogy a rájuk vonatkozó beutazási és vízumszabályokról érdeklődjenek az illetékes követségeken. A fenti szabályok be nem tartásából eredő károk és költségek teljes mértékben az utasokat terhelik.

ÉGHAJLAT, JELLEMZŐ KLÍMA: Zakhyntos éghajlata mediterrán, a tél enyhe, a nyár forró. A hegyeket dús erdő borítja, a völgyekben olívaligetek, szőlőültetvények, valamint rengeteg levendula színesíti a tájat, bódító illatával megöltve a szűk kis utcácskákat, sétányokat.

STRANDOK: A szigetek szinte egész partszakaszuk mentén strandolhatóak. Finom homokkal borított, lassan mélyülő, családbarát strandtól a kavicsos, sziklás aljzattal rendelkező, búvárkodásra ideális partszakaszig kedvére válogathat az ide utazó. Az egyes szállodák partszakaszairól a hotelleírásoknál olvashat.

EGÉSZSÉGÜGYI ELŐÍRÁSOK: A csapvíz fogyasztását nem javasoljuk. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni. Nincs előírt kötelező védőoltás. Esetleges javasolt oltásokkal kapcsolatban tájékozódjanak a Nemzetközi Oltóközpont weboldalán (www.oltokozpont.hu)

GYÓGYSZERTÁRAK: A gyógyszertárat görögül „ Pharmakio”-nak írjuk. Fehér háttéren, vörös vagy zöld máltai kereszttel jelölik. Hivatalosan a gyógyszertárak szombaton és vasárnap zárva tartanak.

VALUTAVÁLTÁS,  BANKAUTOMATA:  A hivatalos pénznem az euro. Az árfolyamról utazás előtt érdemes informálódni. A bankok hétfőtől csütörtökig 08:00–14:00ig tartanak nyitva, pénteken 08:00–13:30-ig. A legtöbb bank rendelkezik 24 órás ATM-mel, ahol a fő kártyatípusok (Visa, MasterCard, American Express) mindegyikével lehet pénzt felvenni. Nagyobb hotelek, ajándék üzletek, éttermek és tavernák elfogadnak bankkártyát is a fizetésnél.

BORRAVALÓ: Az éttermekben a felszolgálás díját általában felszámítják a számlán, így előfordulhat, hogy a borravalót visszautasítják.

ÖLTÖZKÖDÉS:  Nyári, kellemes viseletet javaslunk, sapka, szalmakalap, kendő az erős nap miatt hasznos lehet. A légkondicionált buszokat, hoteleket illetve az esti órákat hűvösnek érezhetjük, ezért hasznos vékony pulóvert is csomagolni. A kirándulásokra javasoljuk a kényelmes, lapos sarkú cipőket.

KÖZBIZTONSÁG: A turisták maximális biztonságban érezhetik magukat a görög szigeteken, a közbiztonság európai viszonylatban is megfelelő.

KÖZLEKEDÉS: Ha a szigetek igazi arcára vagyunk kíváncsiak, üljünk buszra. Menetrendekről a buszmegállókban illetve a legtöbb szálloda recepcióján tudunk informálódni. Taxizás esetén a sofőrök rövid utakon taxamétert használnak, azonban ha messzebbre utaznánk, indulás előtt állapodjunk meg a viteldíjban. Az autó- és motorbérlés igen népszerű és olcsó az utazók körében. A bérléshez legalább egy éve érvényes jogosítvány és betöltött 21 év szükséges. Lakott területen a megengedett maximális sebesség 50 km/óra, országúton 80 km/ óra, míg autópályán 120 km/óra.

FÉNYKÉPEZÉS: Görögországban nincs fotózási tilalom, ám ha helyiekről szeretnénk képet készíteni, akkor mindig kérjük a beleegyezésüket. Katonai területeken nem ajánlott fotózni. Templomokban és múzeumokban a vaku használata tilos.

DOHÁNYZÁS: 2009 óta csak a kijelölt helyeken lehet dohányozni Görögországban. Így közintézményekben, iskolákban és buszokon tilos rágyújtani. Éttermekben, bárokban csak a teraszok szabadtéri részein lehetséges a dohányzás, ám kisebb tavernákban a tulajdonos döntheti el, engedi-e a vendégeit dohányozni.

ÉJSZAKAI ÉLET: A hotelekben különböző szórakoztató programok kerülnek megrendezésre, általában több nyelven. Természetesen a városok, nyaralótelepek központjában találunk bárokat, tavernákat, diszkókat is, amelyek megzavarhatják az éjszakai nyugalmat a közeli szállodákban.

HIVATALOS ÜNNEPEK: Január 1. – Az újév első napja, Január 6. – Vízkereszt, Március 25. – Nemzeti ünnep. Ekkor ünneplik a törökök ellen 1821-ben vívott szabadságharc kezdetét. Városokban, falvakban parádés felvonulások vannak ekkor, Május 1. – Munka ünnepe, Augusztus 15. – Mária elszenderedése, templomszentelési ünnep, Október 28. – Nemzeti ünnep. Az 1940-es Mussolini által küldött ultimátum elutasítására emlékeznek meg. Ekkor lépett be Görögország a 2. világháborúban a szövetségesek oldalára, December 25-26. – Karácsony.

FONTOS INFORMÁCIÓ:

2018. január 1-től a görög kormány idegenforgalmi adót vezet be az üdülőhelyeken az alábbiak szerint:

1 vagy 2 csillagos szálloda esetén: 0,50 € / szoba / nap
3 csillagos szálloda esetén: 1,50 € / szoba / nap
4 csillagos szálloda esetén: 3,00 € / szoba / nap
5 csillagos szálloda esetén: 4,00 € / szoba / nap
A stúdiók, apartmanok kategória besorolásától függően: 0,25 € - 1,00 € / szoba / nap.

(Az árak tájékoztató jellegűek!)